A világunk válaszai

Történelem, az élet tanítómestere

Van esélyünk idegen bolygókat kolonizálni?
Az exobolygó kutatás

Minden olyan bolygót exobolygónak hívunk, amik idegen csillagok körül keringenek. Az "exobolygó" szó az extraszoláris bolygó szavak rövidítése. Eddig ezen a blogon csak a Trappist-1-nél volt szó exobolygókról. Lássuk, mit kell tudnunk róluk!

 

Hány exobolygót fedeztünk fel eddig?

A NASA archívuma szerint 3447 ilyen bolygót fedeztünk fel. Ez február 3-i adat, így erre több százat, vagy több ezret rá lehet számolni. A Trappist-1 az eddigi legérdekesebb rendszer, hiszen a csillag körül 7 földszerű bolygó kering. Ebből három van a lakható zónában..stb...

 

Milyen exobolygók létezhetnek?

  • Az egyik leggyakoribb ilyen bolygó a kőzetbolygó. A Föld, a Merkúr, a Mars és a Vénusz is kőzetbolygónak számít. És szinte az is biztos, hogy a Trappist-1 bolygói kőzetbolygók.
  • Gázóriások. Igen ilyenek is vannak. A leggyakoribb jellemzőjük az, hogy van gyűrűrendszerük. A Naprendszeren belül a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz tartozik ide.
  • Törpebolygók. Amennyiben jól tudom, ilyen objektumokat nem fedeztek fel még a csillagászaink a Naprendszeren kívül. A törpebolygó alkotja az átmenetet a bolygó és a kisbolygó között. A Naprendszeren belül lévő törpebolygók: Pluto, Eris és van még pár, de ezek a lényegesek.
  • Óceánbolygók. Ezeknek az egész felszínét vízréteg borítja, és általában a Földnél jóval nagyobbak. Az egyik óceánbolygóról egy másik bejegyzésben lesz szó...
  • Szuperföldek. Minden olyan égitest ide tartozik, aminek a tömege nagyobb a Földünknél, de a Naprendszer gázóriásainál könnyebb. Ebbe a kategóriába nem kerülhet gázóriás.

 

És ezt a kategorizálást hosszú perceken keresztül lehetne folytatni, de ettől minden olvasómat megkímélem.

 

szuperfold.jpg

 

Az exobolygók múltja

Nagyon sokáig, egészen 1990-ig csak feltételezés volt, hogy a Naprendszeren kívül lennének más bolygók, de ekkor megerősítették, hogy találtak egy exobolygót.

 

300px-primera_foto_planeta_extrasolar_eso.jpg

 

A fent látható kép 2006-ban készült, a 2M1207-es barna törpéről s bolygójáról, a VLT-ről. Ez a kép hatalmas nagy tudományos szenzációnak örvend a mai napig, hiszen ez volt az első olyan exobolygó, amit így, közvetlenül sikerült megörökíteni. Az, amit mi kéknek látunk, az a barna csillag, míg az exobolygó az, amit vörösnek látunk.

 

Exobolygó kutatás

Ahogy már a Trappist-1-es bejegyzésemben is megírtam az exobolygó kutatás egyik legnépszerűbb módszerét, azt, amikor a bolygó elhalad a csillag előtt. Ezzel több probléma is van, elsősorban az, hogyha a bolygó keringése akár csak 5 fokkal eltér, akkor egy egész bolygórendszer marad felfedezés nélkül.

 

Egyéb kutatási módszerek:

  • Fedési módszer
  • Radiális sebesség-mérés
  • Gravitációs mikrolencse-hatás
  • Gravitációs perturbáló hatás

 

Exobolygó, mint emberi kolónia?

Amennyiben van, aki reméli, hogy eljutunk a Marsra, sőt, igazi bolygó kolonizálási fanatikus, még annak is el kell ismernie, hogy exobolygót sosem fogunk kolonizálni. Míg a Mars kolonizálása hosszú távon akár meg is történhet, addig az exobolygók kolonizálása kivitelezhetetlen. Most is, és később is.

Vegyük példának a Földhöz legközelebb lévő exobolygót, a Proxima-b-t. Ez a bolygó a lakható zónában kering, vagyis előfordulhat rajta a folyékony víz. A bolygó 1,3-szor méretesebb a Földnél és az anyacsillagától 7,5 millió kilométerre kering és azt 11 nap alatt kerüli meg. A csillaga, a Proxima Centauri a Naptól 4,24 fényévnyire van, így a Naphoz lévő legközelebbi csillag. Tegyük fel, van rajta víz (a bolygón), van légköre, minden tökéletes.

4,24 fényév az rettentő nagy távolság. Gondoljatok bele, hogy milyen gyors a fény, s hogy ez a gyors fény 4, ismétlem, 4 év alatt teszi meg ezt a távolságot. A legtöbb ember azt mondja, hogy a Proxima-b-re eljuthatunk, ha meglesz hozzá a kellő technikánk. Szerintem ez egy elnagyolt becslés, de majd úgyis meglátjuk...

Bővítés:

Arról elfelejtettem beszélni, hogy ez a távolság az emberre is különösen veszélyes lenne. Az ember megfelelő fizikuma és mentalitása miatt, hiszen egy ekkora út alatt nem lehetne biztosítani nekik sok mindent. 

A Mars utazással kapcsolatban is sok hasonló nehézség merül fel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atudasforrasa.blog.hu/api/trackback/id/tr3412627439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sólyom Tomi 2017.07.01. 21:55:28

Szerintem meg nem látjuk meg.

Túlélő ... 2017.07.01. 22:04:17

@Dr. Nagy László: Úgy tudom, hogy minden adott egy telep létrehozásához. Technikailag. Vannak még nyitott kérdések, de alapjaiban az emberiség már képes a kolonizációra.

AmiAkartok 2017.07.01. 22:04:34

@Duplaxiii: olyannyira elérte, hogy számodra a helyesírás is óriási problémát okoz. a Ludas Matyi nem Lúdas:) Szerintem ha már egyszer az iskoláról írogatsz - mondjuk érthetetlen, hogy miért, jó lenne végre beülni és minimum 8 évet lehúzni, hogy értelmesen és ügyesen tudjál írogatni ahelyett, hogy itt osztod a semmit:)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.01. 22:04:41

Már megtörtént ez.

A korábbi korokban sokan utaztak más bolygókra a Földről.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2017.07.01. 22:05:30

Ez a poszt olyan, mintha egy 5 éves írta volna muszájból egy Hawking doku megnézése után.

Dr. Nagy László 2017.07.01. 22:08:05

@Túlélő ...: A kolonizáció alatt én azt értem, hogy egy néhány tucat vagy maximum száz fős telep megteremtése történik egy másik égitesten, mely önellátó, azaz földi segítség nélkül képes életben tartani, levegővel, vízzel, megfelelő életfeltételekkel ellátni lakóit. Erre igenis alkalmas már a tudomány. Sőt az odajutás is lehetséges, tekintve hogy például űrszondákkal már sikerült is. Utoljára 012 augusztus 6 -án amikor a Curiosity érkezett a Marsra, és talaj illetve szikla mintákat tudott venni (önjáró berendezésével).

Infamous 2017.07.01. 22:09:02

Na, ez még egy komoly kis blog!
:D :D

Túlélő ... 2017.07.01. 22:21:55

@MaxVal BircaMan HJCD: ..... ja persze 30 ezer éve, amikor nem is volt valójában őskor a Földön, hanem egy titokzatos "magas civilizáció" létezett, ami persze marha fejlett volt - bár az égvilágon semmi bizonyítja, se egy árva lelet, se régészeti anyag vagy írásos emlék, sem semmi más de ugyebár azt a csúnya tudósok eltüntették (meg a tuggyuk kik) - és ez a fajlett kultúra beutazta a világegyetemet és eljutott a Marsra is. Tisztasor. Aztán jött Darth Vader és mindent tönkretett. :-)))

Joaquin 2017.07.01. 22:27:28

@Duplaxiii: Ez az a logika, hogy nekem 50% eselyem van lefekudni Beyonce-val. Vagy osszejon, vagy nem...

Khonsu 2017.07.01. 23:04:03

@Tronald Dump:

Az nagyon valószínű, hogy ha lesz is kolonizálás, az már nem az ember mai, biológiai formájában fog megtörténni. A szingularitást a 2040-es évekre jósolják, addig kizárt dolog, hogy elhagynánk a Naprendszert. Addigra/onnantól pedig szuperintelligens gépek/(istenek?) leszünk (vagy halottak).

A biológiai formában történő kolonizálás egyébként is lehetetlennek tűnik, mert az ember, és az egész földi élővilág a Földhöz és a Naphoz lett "tervezve". Így a kolonizálás legfeljebb egy Naphoz hasonló csillag Földszerű bolygóján elképzelhető. Ezzel szemben a legtöbb felfedezett, lakhatónak tűnő exobolygó vörös törpe körül kering.

wrstjnethn 2017.07.01. 23:29:50

@Dr. Nagy László: azért igen nagy különbség van egy robot és emberek odajuttatása között. Egy műholdat vagy robotegységet itt "meglöknek" ami akkor aktiválódik amikor odaér. Egyedül elektromos áramra van szükség amit napelemből fedez. Ezzel szemben az embereknek kell levegő, élelem, víz, védelem a sugárzás ellen, élettér és valami, amivel lefoglalják magukat négy évre nehogy kinyírják egymást. A visszaút meg lehetetlen a dolgok mai állása szerint.

zokogjatok 2017.07.01. 23:45:24

@Dr. Nagy László: Ezzel az a baj, hogy egyrészt elméleti, másrészt meg minek? Szóval mi értelme lenne ott egy pár száz fős kolóniának? Tudóskodáshoz sok, minden máshoz kevés és értelmetlen.

Kereskedni nem lehet velük mert semmi olyat nem tudnak előállítani vagy megtermelni amit ne lehetne a Földön megtermelni nagyságrendekkel olcsóbban. Ne csak a termelés, a szállítás költségeit is vegyük hozzá. Kis túlzással ha csiszolt gyémántok hevernének a Mars felszínén és csak fel kéne venni őket, még az se érné meg.

A népesedés "problémáján" (ami szerintem nincs, de most ebbe ne menjünk bele), szóval a túlnépesedésen nem segít, mert csak néhány száz emberről van szó, nem milliárdokról.

Ha valaki mindenáron ilyen önellátó falvakban akar lakni, Szibériában pl. ingyen kap hozzá területet, nem kell érte a Marsra utazni, de baromi olcsón lehet venni óriási területeket Alaszkában, az ausztál sivatagban, stb.
És ezeken a helyeken mind van levegő, ózonpajzs, földi gravitáció, meg város pár száz kilométeren belül, ja meg nem kell örök életedre ott maradnod ha mégse tetszik. Csak ez ilyen szép romantikus gondolat, hogy jaj majd ott megtermelnek az emberek mindent maguknak és önellátók, de érdekes módon egy borsodi tanyában meg senki nem akar élni, pedig ott ugyanez van, csak még levegő meg internet is van.

Szóval én egyszerűen nem látom értelmét a "kolonizálásnak", maximum tudományos szempontból, mint az Antarktisz.

zokogjatok 2017.07.01. 23:59:43

@Túlélő ...: Egyrészt kösz hogy felhívtad rá a figyelmem, másrészt ezek a problémáim:

1. A pldaként említett Kolumbuszt nem a tudományos kíváncsiság vezette (legalábbis a hajókat nem arra adták), hanem arra, hogy legyen egy másik útvonal Indiába. Azaz GAZDASÁGI, HASZONSZERZÉSI, KERESKEDELMI célja volt, nem kíváncsiság. A Mount Everest megmászása meg nem összemérhető egy Mars-kolónia költségével.

Van értelme természetesen egy tudós-kolóniának, de ez nem egy valós önellátó kolónia akkor.

2. Az emberi faj átmentése, ha a Földdel lesz valami: az a helyzet, hogy a Földdel aligha tudna bármi olyasmi történni, amitől kevésbé lesz lakható, mint a Mars. Egy atomháború után is sokkal jobb a Föld nekünk, mint egy olyan bolygó, ahol a levegőt se tudod belélegezni. Eszerint viszont a Mars-kolónia fenntartására fordított pénzből jobban járunk, ha itt a Földön teszünk óvintézkedéseket, pl. atomháború-prevenció vagy környezetvédelem vagy aszteroida-becsapódás preventálása.

Evel Knievel 2017.07.02. 00:23:20

Mars utazással kapcsolatban maximum pszichológiai problémák merülhetnek föl. Az utazás a jelenlegi meghajtással 6 hónap oda 6 hónap vissza. tehát az út maga max 1 év 2 hónap. Ettől már töltöttek hosszabb időt az űrben egyhuzamban, tehát a gond inkább tervezési és logisztikai jellegű. ( víz, oxigén, üzemanyag ) Ha az űrben elkezdenek építeni építeni egy megfelelő alap járművet ( űrhajót ha úgy tetszik ) amire szép lassan fölkerül a málha, akkor a Mars küldetés nem sci-fi hanem mindennapi valóság, pontosan úgy ahogy Musk is gondolja és mondja. Akár holnap kezdhetnek.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2017.07.02. 00:42:08

"...addig az exobolygók kolonizálása kivitelezhetetlen. Most is, és később is."

Mivel a technikai fejlődés leginkább egy exponenciális függvényre hasonlít, így ilyet leírni kifejezetten nagyon nagy bátorságra vall. Vagy valami másra.
200 évvel ezelőtt hasonlót írhattak volna a tévéről, vagy a rádióról. Vagy a radarról. És a sor még folytatható lenne.

Világít a torony 2017.07.02. 00:49:46

@Ágas25: Akkor tán nem lett volna muszáj előrukkolni ezzel. Akit nem érdekel a téma, az el sem olvassa, Akit pedig igen, az rég túl van ezeken.
Azért díjazom a lelkesedésed, főleg ha még hozzá teszed, hogy a még embrionális állapotban leledző kvantum mechanikai kutatások, és kísérletek már most is reményre adnak okot.

Evel Knievel 2017.07.02. 00:51:42

@Joaquin: nem erőltetném azt a nagydarab szart az ágyban.. Gyapotot szedni igen, kefélni nem.

zokogjatok 2017.07.02. 01:03:38

@Vérszegény éjszakai dúvad: "200 évvel ezelőtt hasonlót írhattak volna a tévéről, vagy a rádióról."

50 éve meg azt mondták, hogy mostanra lesz holdkolónia meg repülő autó meg fúziós erőmű.

Oszt ezek nem lettek, internet meg melegházasság viszont igen.

Khonsu 2017.07.02. 01:24:41

@zokogjatok:

1. A Naprendszerben a Mars az egyetlen bolygó a Földön kívül, ahol nagyobb létszámú emberi kolónia elképzelhető, vagy később akár még valamilyen mértékben terraformálható is.

2. Közel van az aszteroidaövhöz, amely emberi léptékben kimeríthetetlen nyersanyagforrás.

Aki megszerzi a Marsot, az megkapja az emberi életre 2. legalkalmasabb bolygót, és az aszteroida-öv fölötti ellenőrzést. Ez a kettő pedig bőven elegendő ahhoz, hogy mondjuk 200 év múlva szuperhatalommá váljon. Musk 1 millió embert akar odatelepíteni az évszázad végéig. Az már nem a kutatóbázis szint..

Khonsu 2017.07.02. 01:34:43

@zokogjatok:

Melegeket mondjuk nem valószínű, hogy (szándékosan) a Marsra telepítenek, mert a kolonizáláshoz lehetőleg jó szaporodóképességű csoport kell. Bizonyos vallási közösségek, ahol jellemző a magas gyermekszám ellenben jó esélyekkel indulnak. Egy genetikai szűrés sem árt, hogy a csoport mentes legyen az örökletes betegségektől, stb.

midnight coder 2017.07.02. 06:12:57

@zokogjatok: Pontosan. Ha az emberiség elég fejlett lesz ahhoz, hogy el tudjon jutni egy másik bolygóra, akkor már nem lesz minek odamennie. Amúgy szerintem leginkább ezért nincsenek UFO-k sem.

midnight coder 2017.07.02. 06:23:50

@Dzsontra Volta: "Ezen gondolataid legalább akkora tájékozottságról tanúskodnak, mint a méltán népszerű gondolkodó Széles Gáboréi , amikor ki akarta kapcsolnia gravitációt..."

Egészen pontosan miért is ? A petesejt és hímivarsejt hibernációja ma is bevett orvosi gyakorlat, az pedig hogy egy automatizált rendszer hozza létre ebből a gyereket szintén nem elképzelhetetlen. Gondolj csak a csirkékre, ott a jó öreg anyatermészet oldotta ezt meg. Valami hasonló mechanizmust szerintem mi is össze tudnánk hozni ha nagyon akarnánk. Onnantól kezdve pedig kb. mindegy hogy mennyire hosszú ideig tart az utazás.

A kérdés csak az, hogy minek.

Ráadásul szerintem ma a fizika messze nem tud annyit a téridőről, anyagról, energiáról, hogy bátran ki lehessen jelenteni hogy mit lehet és mit nem. Alig több mint 100 éve a fizikusok a newtoni világképben éltek, és simán elhitték hogy ezen túl sok minden már nem fog változtatni. Van még ugyan egy-két kisebb anomália amire nincs magyarázat, Pl. a fény sebessége, de már nem igazán érdemes fizikusnak menni, mert a nagy felfedezések korának vége. Aztán jött egy Einstein nevű fickó...

midnight coder 2017.07.02. 06:27:21

@zokogjatok: Repülő autó már van, a gond az inkább hogy a legtöbb sofőrnek a sima autó vezetése is kihívás nem egy ilyené, és ezért sem igazán terjedt el.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.07.02. 06:37:41

@Khonsu: "Közel van az aszteroidaövhöz, amely emberi léptékben kimeríthetetlen nyersanyagforrás. "

Pontosan. A Ceresen például több víz van mint a Földön.

midnight coder 2017.07.02. 06:39:25

@Túlélő ...: "bár az égvilágon semmi bizonyítja, se egy árva lelet, se régészeti anyag vagy írásos emlék, sem semmi más de ugyebár azt a csúnya tudósok eltüntették (meg a tuggyuk kik"

Azért érdekes módon létezik ez-az. Hogy csak a leginkább kézenfekvőt említsem, ott van mindjárt az Ószövetség. Bizony, az ókori zsidók nem valamiféle természetvallásban hittek, nem is a Holdat vagy a Napot imádták. Ehelyett eléggé technologizált istenük volt, aki égő csipkebokorként jelent meg nekik, tűzoszlopként kommunikált velük, és egy dobozt csináltatott velük amit aztán maguk előtt hurcolásztak a csatákban, méghozzá valószínűséggel elég eredményesen, különben nem lett volna aki a dolgot leírja. És mivel azóta sem igazán figyelhető meg a világ különféle hadseregeiben, hogy fegyverek helyett cipősdobozokat vigyenek magukkal a csatába, feltehető hogy az a doboz tudott valami nagyon érdekeset.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.07.02. 06:52:29

@Tronald Dump: Valóban már a digitális és biológiai határ nem éles. Szerintem hamar eljutunk oda, hogy olyan digitális eszközt építsenek amely képes közvetlen idegi kapcsolatot létesíteni az emberi aggyal. Ha ez megvalósul, akkor már csak az a kérdés meddig van meg az embernek a saját tudata és mekkora rész gépnél már a gépi tudat a meghatározó. Egyáltalán ha egy ember agyát lassan, fokozatosan géppel helyettesítjük, egyáltalán érzékeli-e azt amikor emberből gép lesz. Ha pedig az ember énje átvihető lesz egy gépbe akkor onnan kezdve sem az idő, sem a távolság már nem korlát.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.07.02. 06:53:33

@midnight coder: Zászlókat is hurcolásznak a csatába, pedig nem tudnak semmi érdekeset.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.07.02. 06:55:58

@midnight coder: A fizikusoknak csak tegyél fel olyan egyszerű kérdést, mint hogy a gravitációs doppler miatt energiát vesztő fotonnak hová lesz a tömege és az energiája, rögtön zavaros magyarázatokba bonyolódnak.

paráznabillegető 2017.07.02. 08:24:56

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: a zászló jeladóként funkcionált azokban az időkben, amikor nem volt még rádió, ember!!! rohadtul fontos funkciója volt, ugyanis ezekkel szerzett infót a vezér illetve továbbított parancsokat.

maxvel zsidói persze inkább cipelték a teljes kommunikációs hardvert... :D

Brix 2017.07.02. 08:38:52

Szerintem jó darabig még nem lesz esélyünk a vilàgűr benépesítésére. A tudomàny meg van rekedve, az űrkutatàs az 50 évvel ezelőtti szinten, a tàrsadalmi rendszer alkalmatlan...Az is lehet, hogy kb. a mostani a maximum , amit el tud érni az ember, hiszen nem tudja levetkőzni a rossz genetikai örökséget, amit az erőforràsokért folytatott harc hozott ki belőle...Az ember önző, szűklàtókörű, és kegyetlen. Ahhoz , hogy szintet tudjon lépni, először le kellene szàmolni a hàborúkkal, a környezetszennyezéssel, a népességrobbanàssal és a kizsàkmànyolàssal. Amíg ezeket sem tudjuk felszàmolni, addig kàr a vilàgűr kolonializàciójàról beszélni.

odamondó 2017.07.02. 08:48:09

@bandiras2: "Lassan 50 éve leszálltunk a holdra, bárki elhiszi" így helyesebbnek tűnik.

A témához: ez az egész kolonizálás egy vallás. Emberek álmodoznak, hogy végre valami újat hódíthatunk meg. Vagy felbukkan egy új intelligens életforma valahol aki kihúz minket a szarból. A nagy űrkolonizálás helyett talán először a saját házunk táján kéne rendet rakni,mert ezzel a jelenlegi gondolkodással a kolonizálás sem fog semmi másról szólni mint ki fog új energiaforrásokat uralni... Aki elhiszi, hogy bármelyik kormány az emberek miatt akar kolonizálni az ébredjen fel.

Kládek Tibi (törölt) 2017.07.02. 08:57:00

@Egger: Kend ollan óvatosan fogamaz mintha ennek a blogger izének vérszeginy pillangószárnybul lenne a lelke

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 09:30:27

Milyen szerény blogcím: Tudás forrása. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 09:45:43

@P. J. Fry:

"Honnan tudod, hogy mi lesz száz év múlva?"

Azt nem tudom, te nagyokos. Két dolgot viszont tudok:

1) Az űrhajózás az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag stagnált. Ma már arra sem vagyunk képesek, amire 1969-ben voltunk.

2) A fizika törvényei nem fognak változni 100 év múlva sem. További finomítások, pontosítások persze lesznek, de ami ma érvényes, az 100 év múlva is az lesz. Einstein sem írta felül Newtont, hanem "csak" kiegészítette, kiterjesztette.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 09:49:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Én feltettem ugyenezt a kérdést egynek, nem is olyan rég. Aztán lehet, csak én nem értettem meg a választ.

Neked van valami elképzelésed róla?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 09:50:51

@Kládek Tibi:

Ha nem teccik, írj jobbat. Fikázni könnyű, alkotni nehéz.

DarthVader 2017.07.02. 09:54:53

@midnight coder: hat ha az a doboz annyira koser lett volna, akkor most nemigen kellene a zsidoknak szanaszerte elniuk a vilagban es elethalalharcot folytatniuk az arabokkal. De lehet hogy ez is egy furmanyos terv resze mint a mi menekulve tamadasos sztorink:)

Treff Bubi 2017.07.02. 09:55:49

Ha sikerül embriókat, vagy más emberkezdeményeket új világokba eljuttatni és biztonságban megkezdeni velük a kolonizálást, pár ezer-tízezer-millió év múlva az ottaniak között biztos népszerű lesz a hiedelem, mely szerint nagyon régen az istenek az égből érkeztek, és ők hozták el az életet a "Földre".

DarthVader 2017.07.02. 09:58:08

@Túlélő ...: kikerem magamnak ezt az inszinuaciot! Nem tettem tonkre semmit sot az en ingatlamomban keletkezett jelentos kar. Jogi kepviselom fel fogja ont keresni! Meg fogja ismerni, feher harci pancel es sisak lesz rajta.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.07.02. 10:10:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Olvastam amit akkor írtál, nem volt benne semmi kézzelfogható. Amit a tanárod adott választ az nem volt válasz. Nem adott magyarázatot arra hogy a folyamatos gravitációs Doppler vöröseltolódás közben mi veszi át a foton által elvesztett tömeget/energiát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 10:16:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Hát épp ez az, nekem is ez volt a benyomásom. Természetesen arról lehet szó, hogy ezt MÉG nem sikerült megfelelő elmélttel megoldani, itt már a fizika eléggé ingoványos, több az elmélet, akár egzotikus elmélet is, mint a biztos tudás.

Kládek Tibi (törölt) 2017.07.02. 10:23:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mégeccer letegez kend, ollant baszarintok a fejire a mángorlúfával hogy sírvet kapnak a fülcimpái

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 10:25:19

@Kládek Tibi:

Épp most szartam, kinyalhatod a seggem.

Kládek Tibi (törölt) 2017.07.02. 10:26:11

@MaxVal BircaMan HJCD: Ezt az infurmációt az erik fon deniken sugallta kendnek?

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.07.02. 10:42:12

Röviden mondok néhány újdonságot, fiatalok. Figyeljetek, tanuljatok!

Az emberiségnek először természetesen a Naprendszer bolygóit, holdjait kell kolonizálni. Az úgy nem megy, hogy ezeket itt hagyjuk, és egyből a min. 100 ezerszer messzebb lévő csillagok exobolygóira megyünk.
A nagy távolság megtétele sok idő. A fénysebesség lehetséges, hogy örök maximális fizikai korlátot jelent (még nem tudjuk, hogy nincsenek-e más módok a gyors utazásra). Ha igen (nincsenek más módok), akkor csak egy megoldás van: a halhatatlanság valamilyen módon való elérése. Akkor nem lényegi gond, hogy több 100 évig utazunk.
A halhatatlanság természetesen (ilyen- vagy olyan módon - nem részletezem) egyszer meglesz. És az MI is meglesz. Hogy az ügy problémamentes legyen (és Hawking se aggódjon annyira), csak integrált módon érdemes megvalósítani. Az emberbe integráltan, úgy, hogy az MI ne képezzen külön, önálló személyiséget. Minden önálló MI óriási potenciális veszélyt jelent az emberiségre (hogy a potenciális mennyire reális, valós, azt ma még nem tudjuk).
Egy halhatatlan, MI-vel felturbózott ember-gép lehetőségei mások, mint a mai emberé. Az ilyen, természetesen kolonizálhatja (hosszú idő alatt) a környező csillagvilágot.
Viszont: kérdés, hogy minek, ill. mi a célja vele. Itt nem csak arról van szó, hogy egy félig ember- félig mesterséges lénynek teljesen más gondolatai, érzései lehetnek mint nekünk, és ezáltal az élete is teljesen másmilyen, hanem földhözragadtabb kérdésekről is: a biológiai lények szaporodása ösztönszerűen beléjük van kódolva. Egy halhatatlan szuperintelligenciának már nem kell szaporodnia. Hiszen minden funkciója magában teljesedik ki, semmi szüksége utódokra. Ez önmagában megold rengeteg, az emberiséget ma sújtó problémát. Egy szuperintelligens lény máshogy él, mások a céljai, másnak örül, mást akar mint mi. Hogy pontosan hogyan, és miket, azt persze nem tudjuk. De - és itt kanyarodok vissza a kolonizációra - ő már nem akar feltétlenül kolonizálni, mint a XV század konviksztádorai.
A civilizáció fejlettségének technikai- és egyéb mutatói, aktorai bizonyos mértékig összefüggenek egymással. Mire meglesz az integrált MI, és a halhatatlanság addigra a civilizációnk a most jelen lévő többi nagy problémáját is megoldja (ha nem oldja meg, akkor persze el is pusztulhat). Vagyis ez akkora tudományos-technikai felkészültséget igényel, és jelent, amely kihat, és átalakítja az egész civilizációt. Ha a népesség már nem szaporodik (mert minek), akkor nem feltétlenül kellenek "új földek". Akkor lehet, hogy egy jó ideig megelégednek az akkor már könnyűszerrel kolonizálható Naprendszerrel. És majd meglátják, hogy egyáltalán kellenek-e még nekik a csillagok, vagy elég a jó élet.
És sajnos, hogy ezt kell mondjam. Én (is) a 60-70-es évek romantikus úrmeséin, meg a Summa Technologiae-n és hasonlókon nőttem fel, de be kell látni, hogy ez nagyrészt a vágyak birodalma. Hogy a valóság milyen lesz, azt főleg nem a vágyak alakítják.

Csetepaté márki 2017.07.02. 10:48:28

A csillagközi úrutazáshoz és új bolygók kolonizálásához olyan technikai fejlettségi szint kellene, ami értelmetlenné tenné mindezt, sőt már a töredéke is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 11:00:24

@Csetepaté márki:

Szokatlan, de jogos felvetés.

Másfelől ha azon az elképzelhetetlenül magas fejlettségi szinten is megmarad bennünk a kíváncsiság és a kalandvágy, akkor pusztán sportból is megtehetjük.

midnight coder 2017.07.02. 11:34:42

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Volt ott kürt is, meg dobok, de azért a zászló sem jött rosszul. A másik oldalon pont ezért nem volt annyira életbiztosítás akkortájt zászlóvivőnek lenni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 11:37:53

@midnight coder:

A zászlóvivő kiiktatás anem annyira a kommunikációt, hanem inkább a csapatmorált ásta alá. A csapatzászlóval nemigen kommunikáltak.

midnight coder 2017.07.02. 11:39:44

@DarthVader: "hat ha az a doboz annyira koser lett volna, akkor most nemigen kellene a zsidoknak szanaszerte elniuk a vilagban es elethalalharcot folytatniuk az arabokkal"

Lehet hogy kifogyott belőle az üzemanyag, esetleg elromlott ? Tervezett elavulás ? :-)

midnight coder 2017.07.02. 11:43:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Több mindenre jó lehetett. Gondolj bele egy kora középkori csatába, ahol a feleknek nem feltétlenül van egyenruhája, a vezéreknek pedig légifelderítése, rádiós összeköttetése a csapatokkal, stb.

midnight coder 2017.07.02. 11:48:29

"Ha igen (nincsenek más módok), akkor csak egy megoldás van: a halhatatlanság valamilyen módon való elérése. Akkor nem lényegi gond, hogy több 100 évig utazunk."

Ez az egész fénysebesség körüli mizéria csak azért van, mert az emberek többségében fel sem merül, hogy nem mindenki feltétlenül max. 100 évig él. Még a földön is vannak olyan élőlények amik simán eléldegélnek 1-2 ezer évig. Az embernek és általában az állatvilágnak az itteni evolúció épp ezt dobta. De nem biztos, hogy ez más bolygókon, más evolúció mellett is így van - és nem biztos, hogy az ember nem fogja akár tisztán biológiai úton is messze meghaladni ezt a kort. A géneket is lehet manipulálni, és szerintem ilyen módon is el lehet érni akár az öröklétet is.

Ennél szerintem valóban sokkal jobb kérdés a miért. Viszont, ha az emberiség tényleg megoldaná magának az örök életet, akkor bizony tényleg elég gyorsan szűkössé válna ez a bolygó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 12:06:25

@midnight coder:

A viszonylag rövid életünknek van egy óriási előnye is, mégpedig a gyors evolúció és a gyors alkalmazkodó képesség.

1) X idő alatt rövid élettartam esetén (mondjuk inkább az utódnemzéskori életkor számít) több generáció születik, többször van alkalma a mutációnak és a természetes szelekciónak működni.

2) Ha egy lénynek hosszú lenne az élettartama ill. idősebb korban nevelné fel az utódait, akkor a környezeti változásokhoz is lassabban vagy csak elkésve tudna alkalmazkodni, hiszen kevesebb generáció születne a változás ideje alatt.

Szóval ha az ember élettartama mondjuk pár száz év lenne, akkor bizony nincs kizárva, hogy épp most kezdenénk felegyenesedve járni.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.07.02. 12:43:16

@midnight coder: Most ugye nem más bolygók- de még csak nem is a saját bolygónk hosszú életű élőlényeiről beszélünk, hanem az emberekről, akik momentán kb. 75 évig élnek. Ezen keretek közé kellene beszorítani egy hosszú űrutazást, ami nyilvánvalóan nem megy. Tehát - mégy egyszer - a kérdés az, hogy ezekkel a rövid életű emberekkel, az adott fizikai korlátok között hogyan lehetséges a csillagközi kolonizálás. A válasz pedig az, hogy így sehogy.
A megoldást leírtam: a jövőmben halhatatlanság, + MI-vel való integráció. Az a lény már kolonizálhatja a csillagokat.
És egy ennél is érdekesebb kérdés, hogy miért tenné ezt, tekintve, hogy a világegyetem bizonyos keretek között egyforma (ezen keretek határait már nagyjából ismerjük - hiszen a fizikai törvények szabják meg határaikat), így ott kint is nagyjából ugyanazt látnánk, mint itt a Naprendszerben, (ill. amikről már tudunk) legalábbis nagyon, radikálisan másmilyet nem.
Ez, azzal a másik tényezővel együtt, hogy végül is az értelmes élet célja szükségszerűen a "jó élet" megvalósítása (naná, majd a rossz élet), és az űrutazásba bizony elég könnyű belehalni (de az örök életű lény amúgy is állandóan cidrizik a fizikai haláltól -lásd: Mesterházi Lajos: Sempiternin), így mindenesetre ez egy tényező, amely a nagy kalandozás ellen hat. Természetesen még további tényezők is vannak ellene is, és mellette is, sőt én magam is határozottan kalandozás- felfedezéspárti vagyok. De más dolog a vágy, és más a jóslás, meg a realitás.
Úgyhogy ez ügyben azért még csak homályos jóslatokat tehetünk.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.07.02. 13:44:08

@P. J. Fry: "nem volt elektronika, nem volt még villanymotor sem. Rádiónk sem volt, számításokat végezni fejben és papíron tudtunk,"

első villanymotor: 1825
első összeadógép: 1642
első szorzó/osztó/gyökvonógép: 1672

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2017.07.02. 14:08:46

@Vérszegény éjszakai dúvad: "Mivel a technikai fejlődés leginkább egy exponenciális függvényre hasonlít"

időnként azért a technológia eljut egy pontra ahol kellene valami teljesen új, de nincs. Rakérta nincs jobb mint amivel a Holdra elmentek fél évszázada. Aksitechnológia se nagyon akar fejlődni. A procik fejlődése is kezd beállni a földbe. Működő fúziós reaktortól is 30 évre vagyunk már vagy fél évszázada

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 14:25:24

@eßemfaßom meg áll:

" ahol kellene valami teljesen új, de nincs. Rakérta nincs jobb mint amivel a Holdra elmentek fél évszázada"

Bizony. És anno nem a lovaskocsit fejlesztették még magasabb szintre, hanem megjelent az autó.

S sajnos a csak egzotikus elméletekben létező spekulatív hajtóműveken (Alcubierre drive, féreglyuk) kívül még elméletben sincs, ami leválthatná a reaktív hajtóműveket.

Vannak próbálkozások a reaktív tömeg csökkentésére a kiáramló anyag sebességének növelése révén, ám ezek hatásfoka annál gyatrább, minél gyorsabb a kiáramlás. Nincs ingyen ebéd, a reaktív tömeg csökkenéséért a felhasznált energia növelésével kell fizetni.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.07.02. 14:29:45

@eßemfaßom meg áll: Az, hogy a technológiai fejlődés exponenciális, nem más, mint egy mítosz. Kb. annyi a valóságtartalma, mint annak a másik mítosznak, hogy az ember az agykapacitása 10%-át használja (ki). Azért mondanak ilyeneket az emberek, mert gondolkodás helyett (a gondolkodás fárasztó dolog) csak átvesznek mindenfélét, amit hallanak lépten-nyomon.

Nem olyan nehéz ám rájönni, hogy miért hülyeség ez így. Mennyiségileg (méréssel) csak azonos minőségű dolgokat lehet összehasonlítani. Amikor is ugye minden minőség jellemző ugyanaz, csak a teljesítmény változik. A fejlődés ilyenkor ennek a teljesítménynek a méréséből, és a korábbival való összehasonlításából áll.
De már akkor bonyolódik a dolog, ha a minőségjellemzőkben is van különbség. Ilyenkor az van, hogy a fejlődés során jelentkeznek bizonyos új funkciók, amelyek akár fontosabbak is lehetnek, mint a régiek. De a mérés az még mindig csak egyetlen egy funkció összehasonlítására vonatkozik.
Pl, fegyverek. Fegyver a kőbalta is, és a több hidrogénbomba-robbanófejes ballisztikus rakéta is. Hasonló funkciójuk is van, sőt, hát voltaképpen a legfontosabb funkciójuk (az ellenség legyőzése) az pont ugyanaz. Mégis, melyik minőségjellemzőjük mennyiségi mutatója alapján lehetne összehasonlítani őket? Ez csak egy példa, és a technikai fejlődés történetéből számtalan más példát lehetne hozni.
A filozófiában ezt úgy mondják, hogy a mennyiségi jellemzők egy idő után minőségi ugrást generálnak (persze nem azok generálják). És a minőségi fejlődés is generál mennyiségi változást természetesen - ez maga az a (z egy ideig) mérhető mennyiség, amiről itt szó volt.

Szóval, egy ideig, bizonyos határokon belül lehet mérni, méregetni mennyiségeket, és ez által megállapítani, hogy a fejlődés gyors, hogy gyorsabb mint a kőkorban, meg az ókorban (és ez igaz is), de az hülyeség, hogy "általában véve a technikai fejlődés exponenciális".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 14:32:38

@ipartelep:

Van olyan szempont, amelyből nézve a csúzli fejlettebb, mint a hidrogénbomba.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2017.07.02. 14:53:36

@Evel Knievel: A Mars és bármilyen űrutazás komoly élettani problémákat okoz néhány hónap alatt. Először ezeket - csontok, izmok leépülése, sugárzás - kell megoldani, mert az űrhajósaink néhány hónap alatt maradandó károsodásokat szereznek. Még az űrhajóban, nem egy kolónián.

Tudok sokkal frissebb irodalmat, de ez ingyenes és ezt is tárgyalja.
teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2015/10/21/urhajosok_taplalkozasa_human_adaptation_to_space_flight_the_role_of_nutrition

További ingyenes anyagok:
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK424967/
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK189536/toc/?report=reader
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK362948/toc/?report=reader

Az Ellenálló 2017.07.02. 15:26:49

Már eleve az csodálatra méltó, hogy egy organizmus, amely egy adott bolygó évmilliók alatt kifejlesztett terméke képes arra, hogy másik égitestekre eljusson. Ha belegondolunk ez az evolúció következő szintje.

midnight coder 2017.07.02. 16:31:32

@ipartelep: Az, hogy ma ennyi a maximális életkor, nem jelenti azt, hogy 100 év múlva is ennyi lesz. Ezért ugyan _ma_ ez tényleg akadálya a dolognak, de ez nem jelent egy olyan elvi korlátot amit semmiképpen sem lehet átlépni.

midnight coder 2017.07.02. 16:42:19

@ipartelep: "Mégis, melyik minőségjellemzőjük mennyiségi mutatója alapján lehetne összehasonlítani őket?"

Azért ha csak kézifegyvereket nézzük, azért szerintem a legtöbb paraméterben lett némi előrelépés a kőbalta óta. Én legalábbis szívesebben mennék emberevő oroszlánra vadászni egy töltött AK47 vagy HK-G36, esetleg egy Colt M4-essel a kezemben mint egy kőbaltával.

midnight coder 2017.07.02. 16:48:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A viszonylag rövid életünknek van egy óriási előnye is, mégpedig a gyors evolúció és a gyors alkalmazkodó képesség."

Az élettartam a földön is elég széles határok között változik - pár órától pár ezer évig. Van evolúciós előnye a rövid élettartamnak is, de a másik oldalon hátránya is bőven akad: egy egyed felnevelése elég erőforrásigényes feladat - minél komplexebb a felnőtt annál inkább.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 17:09:45

@midnight coder:

Csak az emberről írtam.

Az élettartam bizonyára nem minden fajnál szempont. Pl. egy krokodil elélhet 100+ évig, ha nem eszi meg egy nagyobb fajtársa, de ennek a hosszú életnek valószínűleg semmi evolúciós előnye nincs, A helyzet az, hogy az evolúció során megmaradhatnak azon tulajdonságok is, amelyek nem direkt hátrányosak, nem csak azok, amelyek előnyösek.

"egy egyed felnevelése elég erőforrásigényes feladat - minél komplexebb a felnőtt annál inkább."

Valószínűleg ez lehet az oka a mi hosszabb életünknek, összehasonlítva más emlősökével. Hasznos volt, hogy az utódokat a nagyszülők nevelték (legalábbis egy ideig), míg a szülők beszerezték az ennivalót. Az állatvilágban nem tudok olyanról, hogy a nagyszülők is beszállnának az utódnevelésbe. Csak olyan van, hogy a falka/csorda tagjai együtt nevelik őket.

Csetepaté márki 2017.07.02. 17:14:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez egyáltalán nem szokatlan, egy hasonlót már hozzászólt valaki.
A lényeg az, hogy az emberiség több száz évvel korábban jut el arra a technikai szintre, hogy hidegfúzióval korlátlan energiaforráshoz jusson és a Földet szinte atomi szinten megszabadítsa a szennyezésektől, mint fényévekre a Naprendszertől kóvályogjon az űrben emberi léptékkel belátható, nem több száz vagy ezer éves utazásokkal. Akkor meg már minek tenné?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 17:40:17

@Csetepaté márki:

Max. kíváncsiságból, ha még megmarad valami ebből a jövőbeli emberben.
De ez is kérdéses. Jól írta @ipartelep: , hogy az univerzum nagy léptékben ugyanolyan, nem sok értelme van nagyon távolra menni.

Ha viszont nem megyünk sehová, akkor megállunk a fejlődésben, ami egyenlő a visszafejlődéssel. Esetleg kiderül, hogy a világ megismerésének vannak akár elvi határai. Ez esetben előbb-utóbb célját veszti a létezésünk, és érdektelenségbe fullad az életünk.

Ha belegondolsz, ma is csak a szexuális ösztön tartja fenn a világ lakosságát, pedig elméletileg értelmes lények vagyunk. Ha a kényelmes életen és a gazdasági körülményeken múlna, a fejlett országok lakossága már ma is kihalna. Nem születnének gyerekek, mert a gyerek csak teher az egyénnek és a társadalomnak is: kiadás, amit nem tudunk magunkra költeni.

S bár egy reménybeli jövőben az anyagiak nem lesznek korlát, a biológiai, genetikai fejlődésünk során elhalhat a nemi ösztön, s akkor szép csendben kihalunk. A valószínűsíthető örök élet sem épp a szaporodást fogja öszötönözni.

Persze azért van remény! Leginkább az, hogy a jövő igen sokféleképpen alakulhat, és igen esélyes, hogy pont nem úgy fog, ahogy mi ma elképzeljük. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 17:44:40

Legalábbis én nem tudok jól bevált jóslatokról. Akkor pedig elég csak megfogalmazni egy félt vagy nem kívánt jövőt, s pusztán e megfogalmazással elértük, hogy az ne következzék be. :D

midnight coder 2017.07.02. 18:04:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "de ennek a hosszú életnek valószínűleg semmi evolúciós előnye nincs"

Már hogyne lenne. A hosszú élete során a sikeres nagy kroki sok-sok kis krokit tudott létrehozni a saját - sikeres - génjeivel. Ha egy gép működik, akkor nem biztos, hogy jó ötlet csak azért kidobni és venni helyette egy újat, mert az újabb konstrukció.

"Az állatvilágban nem tudok olyanról, hogy a nagyszülők is beszállnának az utódnevelésbe. Csak olyan van, hogy a falka/csorda tagjai együtt nevelik őket."
Eredetileg valószínűleg az embernél is ez volt, csak itt törzsnek hívták.

És bizony, az embernél is látható ez a folyamat. A természeti népek sok-sok gyereket csinálnak, de ebből elég kevés nő fel normál körülmények között, ugyanakkor az egy gyerek felnevelése minimális költséggel jár. Ha a gyerek eléri a 10-15 éves kort, akkor már szinte teljes értékű vadász vagy gyűjtögető, és lassan nekiállhat ő is a gyerekgyártásnak. Ezzel szemben a civilizált ember úgy 25 éves korára végzi el az egyetemet, és úgy 30 éves korára lesz teljes értékű munkaerő - addig viszont sok-sok - és igen drága - képzésre van szüksége.

midnight coder 2017.07.02. 18:07:47

@Csetepaté márki: Én is kb. így gondolom. Ezért aztán kissé kétlem is, hogy az emberiség nekiállna más bolygókat kolonizálni. Azt inkább el tudom képzelni, hogy afféle messiásként más bolygókat is terraformáljunk és azokon is kialakítsuk az életet és végső soron a technológiai civilizációt, hogy aztán ők is tovább vihessék az életet más bolygókra...

martineden 2017.07.02. 18:39:45

@AmiAkartok: ,,a Ludas Matyi nem Lúdas"..de bizony az Lúdas. Előbb tájékozódj, aztán ekézz valakit.

martineden 2017.07.02. 19:00:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ,,Épp most szartam, kinyalhatod a seggem."..intelligens es kivanatos no lehetsz, gratulalok a ferjednek.

martineden 2017.07.02. 19:09:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ,,És anno nem a lovaskocsit fejlesztették még magasabb szintre, hanem megjelent az autó. "...de, pontosan a lovaskocsit(hintot) fejlesztettek, ugy, hogz kiiktattak elole a lovat, es gondoskodtak mas, gyorsabb es igenytelenebb huzoerorol

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 19:22:45

@martineden:

Ezzel a logikával az űrrakéta is csak a ló továbbfejlesztése. Okos vagy, csak nem eléggé. De sebaj, a lényeg az, hogy te meg vagy elégedve önmagaddal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 19:23:54

@martineden:

Bocs, nem tudtam, hog a te feleséged Nutellát szarik.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2017.07.02. 19:57:45

@midnight coder: Hát persze hogy volt előrelépés a technikában a kőkorszak óta. Az állításom nem az, hogy nem volt, hanem az, hogy "a technikai fejlődés exponenciális" állítás hamis. És azért hamis, mert a minőségváltások, ill. funkció-sokszorosodások miatt annyit változnak az eszközök, hogy vagy nem lehet- vagy értelmetlen őket egy olyan mércébe belekényszeríteni, amelyen valóban meg lehetne mérni a változás exponenciális voltát.
Ettől még persze a mostani fegyverek hatékonyabbak, mint a régiek.

Az exponenciális függvények grafikonjával (amelyek valamely jelenséget ábrázolnak) különben is vigyázni kell, mert a nagyon meredekké váló végén már igen bizonytalanná válnak. Míg ugye az elején még csak viszonylag szelíd a meredekségük, a végén nagyon rövid idő alatt nagyon nagy lesz a változás. Ilyenkor pedig élni kell a gyanúperrel, hogy a matematikai modell (az exponenciális függvény) pontatlanul ábrázolja a valóságot. Lásd pl a Föld össznépességét ábrázoló grafikont, amelynek van exponenciális szakasza is. Ha azt extrapolálnánk, és a valóság is úgy alakulna, akkor baj lenne persze, de hát a valóság sehogy sem alakulhat úgy, és ma már ismerjük azokat a tényezőket, amelyek miatt az a meredekség hamarosan csökkenni fog.

martineden 2017.07.02. 19:58:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hogy jon ide a felesegem? Neki volt gyerekszobaja, veled ellentetben. Persze proliknal ez megszokott stilus, amit nyomsz.

martineden 2017.07.02. 19:58:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hogy jon ide a felesegem? Neki volt gyerekszobaja, veled ellentetben. Persze proliknal ez megszokott stilus, amit nyomsz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 20:02:56

@martineden:

"Hogy jon ide a felesegem?"

Valóban, neked bejegyzett élettársad van.

martineden 2017.07.02. 20:04:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ,,Ezzel a logikával az űrrakéta is csak a ló továbbfejlesztése."...vegul is igen. Az ember folyamatosan azon munkalkodik, hogy ugyanakkora tavot, minel gyorsaban tudjon lekuzdeni. Igy aztan a teve utan lorta ult, aztan gephajtasu hintoba, aztan autoba, vonatra, repulore es urraketara. Ez egy folyamat, ha nehez is neked, talan megerted.

VoluntartistA 2017.07.02. 20:10:00

Ennek az egésznek egyetlen egy haszna volt számomra, hogy megismerhettem "az ipartelepet". A jövőben "kiaknázom". Köszönettel.

Khonsu 2017.07.02. 21:47:29

@ipartelep:

Igen, mire olyan fejlettek leszünk, hogy oda tudjunk menni, már lehet, hogy nem is akarunk odamenni. Mert ha el is hagynánk a Naprendszert, akkor azon a fejlettségen valamiért már nem az exobolygókon akarnánk megtelepedni, hanem mondjuk a csillagközi térben, vagy egy fekete lyuk közelében, stb. Vagy rájövünk, hogy az egész mindenség csak egy szimuláció, akkor meg minek utazgatnánk? Készítünk inkább magunknak egy jobbat, és beköltözünk oda.

Khonsu 2017.07.02. 22:00:49

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Pedig az nem is tűnik bonyolultnak. A gravitációs kút alján lassabban telik az idő. Ha onnan jön felfelé a foton, akkor az "órája" késik, amit mi úgy látunk, hogy a frekvenciája lassul.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 22:14:27

@Khonsu:

Azért nem ilyen egyszerű. A foton és a csillag egy zárt rendszert alkosson. A foton munkát végez, ahogy kijön a grav. kútból, ezért csökken az energiája. Zárt rendszerről lévén szó a rendszer energiája azonban nem változik, tehát a foton által elveszített energiának valahol meg kell jelennie, sőt valahogy át klell jutnia a fotonból. Hogyan és hova?

Mellesleg egy feldobott almával is ugyanúgy megvan a gond. Megnő az alma helyzeti energiája a mozgási energiája rovására. Na de mi az a helyzeti energia, hogyan és hol/hogyan tárolódik, amikor a gravitáció csak egy pszeudo-erő és valójában a tér görbülete? Valószínűleg a tárolt energia a tér görbületét módosítja, de milyen mechanizmus révén? És a tér görbülete mikánt tárol energiát?

Ez olyan, mint a vicc a rabbiról. Meg tudja magyarázni, de érteni ő sem érti.

Khonsu 2017.07.02. 22:28:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A foton energiája időutazásra fordítódik, mivel a ahonnan indult, ott lassabban telik az idő, mint ott, amerre halad, ezért a múltból a jövőbe utazik.

Tér-idő görbület. A görbület nem csak térben, hanem időben is érvényes. A helyzeti energia tehát abból adódik, hogy a két ponton eltér a tér-idő tulajdonsága.

A rabbis vicc amúgy tényleg találó. Azt, hogy pontosan mi a tér-idő, és miért így viselkedik, az jó kérdés.

Khonsu 2017.07.02. 22:37:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Vannak amúgy cifrább dolgok is, pl. a kvantum-összefonódás, vákuumenergia, vagy a megfigyelő hatása.

dr. mesterséges színezék 2017.07.02. 23:24:22

Arthur C. Clarke az A gyermekkor végében ezt mondatta az emberiség felett bábáskodó Karellennel: "Ha keserű is a gondolat, szembe kell nézniük vele. Egy napon birtokba vehetik a bolygókat… de a csillagok nem az emberért vannak."

Azóta eltelt hatvanegykét év és csak annyit mondhatunk, hogy a bolygókkal kapcsolatos bátorítás is túláradó optimizmusról tanúskodik.
Igen, a Mars, mint potentánt, mert "közeli", mert nem annyira embertelen, mint minden más, amit ismerünk a nagy világon e kívül...
Írta valaki a szibériai/alaszkai önellátó településeket. A Földön nem tudunk olyan cudar körülményeket modellezni, mint a Mars legkellemesebb szeglete volna, de ez sem rossz, láttatni, hogy mit is jelentene az önellátás: azt, hogy nem kell belepusztulni abba, ha nem jön a havi-kéthavi repülő, hogy a kicsorbult szerszám helyett másikat hozzon - pedig még itt, a kellemes -30fokban, vízzel körülvéve, ingyenkajával ellátva is a penge élén táncol annak a sorsa, aki tovább kikerül a kereskedelmi vérkeringésből, mint tervezte.
És hogy ami valami elromolhat, az a Marson is elromlik, arra garancia a vasporos púder és az az apróság, hogy csak a Nap szeszélyén múlik, mivel bombázza a felszínt.

Szóval oda lehet küldeni akárhány öngyilkosjelöltet, de ez nem kolónia. Vagy ha az, akkor minden hajótörött az.

Khonsu 2017.07.02. 23:52:00

@dr. mesterséges színezék:

A Mars kolonizálásában a legnehezebb azt lesz megoldani, hogy a telepesekkel együtt ne exportáljuk a problémáinkat is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 23:52:02

@Khonsu:

OK, most te is megmagyaráztad, de ettől még azt hiszem, egyőnk sem érti. :) A zárt rendszer energiája nem változik, így a foton energiája valahol máshol lesz a rendszerben.

Attól, hogy nevet adunk neki (helyzeti energia, vagy - nem bántásból írom, meg ne sértődj - leírjuk, hogy "A helyzeti energia tehát abból adódik, hogy a két ponton eltér a tér-idő tulajdonsága"), még csöppet sem tudunk többet róla.

Szóval van itt még jó sok felfedezni való a fizikában, és én ennek nagyon örülök: egyhamar nem lesz vége a tudománynak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.02. 23:53:42

@Khonsu:

Pedig sajnos igaz a mondás: bármilyen messze menekülsz is, egyvalami elől nem tudsz elmenekülni: önmagad elől.

kiskutyauto 2017.07.03. 00:40:10

A Pandorum film szépen felvázol egy alternatívát erre - bár elég sötétet, sci-fi-thriller-horror műfajban (de lehet hogy adekvát is ez, hiszen számtalan horrorisztikus lehetőséget hordoz magában ez) - hiszen a történetben ugyebár, ha valaki nem ismerné, a nem túl távoli jövőben, megindul egy óriási kolonizáló hajó (lényegében repülő város) több tízezer emberrel, másik naprendszerbe, évszázados utazásra; önellátó, és több, mitöbb sok generációs utazásra van felkészítve, évszázados útra. De valami hiba miatt összeomlik a rendszer... Egy nap egy tagja a legénységnek arra ébred, vagy inkább riad a krio-álomból, hogy nagy baj van, vészhelyzet, halottak a többiek a csoportjában vagy eltűntek, sérült berendezések, tehát itt valami nagy zűr történt, és EGYEDÜL VAN...!!! Próbálja kideríteni mi a pálya, idővel néhány társa is felbukkan (akik túlélők, rejtőzködnek, illetve túlélnek), útra kelnek a gigantikus repülő városban, hogy kiderítsék mi a helyzet, illetve túléljék a dolgot; majd a film végefelé derül ki - és ez spoiler lesz, aki meg akarja nézni, ne olvasson tovább! - hogy százezer vagy még több év telt el indulás óta!!! (a sztoriban a hibernált "krio" utazási állapot miatt egy ember utazhat eddig vagy bármeddig, ha a rendszer üzemel), és ezalatt történtek bajok, felébredtek a hibernációból emberek, több generáció is már lement, és MUTÁLÓDOTT az utasok illetve utódaik nagy része... ZOMBIK LETTEK!!! Vagy legalábbis zombi jellegű speciális szörny-ember, sok tekintetben jóval fejlettebb, szupererős, szupergyors, szuper agresszív... irdatlan nagyokat ugrik stb... úgymond hagyományos embernek, semmi esélye sincs ellene harcban, és természetesen eme új emberfaj gyilkol, és persze falkában... (itt elvitték az idióta zombis sablon felé a sztorit szokás szerint)... ám kiderül még egy döbbenetes dolog: hogy ki tudja mióta már, ELÉRTE A HAJÓ A CÉLBOLYGÓT!!!! Tán már évtízezrek, vagy évszázezrek óta kering a bolygó körül!!! Csak a felmerült hiba és zavar miatt, mivel a nem zombi emberek lényegében kihaltak, csak néhány túlélő maradt, a többiek zombik ugyebár, akiket nem igazán érdekel az emberiség tudományos illetve, ha tetszik túlélési célja, (hanem csak a gyilkolás és harc és nem is tudják kezelni az űrhajót), senki nem vette észre, senki nem értelmezte, és nem történt még meg a landolás... a harcok és menekülés során persze a nagy hajó szétrobban, lezuhan, épphogy katapultálnak belőle... s Így hát a maroknyi túlélő, azaz 1-2 ember végül természetesen a horror sablonok szerint épphogy megmenekül... a zombik kihalnak... és boldogan konstatálják, hogy megérkeztek az új paradicsomba.... heppiend... ;)

Nem irreális a koncepció, hiszen ilyen simán benne van a pakliban ilyen hosszú út után, hogy a fedélzeten valahogy, akár technikai akár emberi probléma miatt kizökkennek a dolgok a normál kerékvágásból és egy torz irányba indulnak el, aminek lehet simán generációk alatt valóban torz mutáció is az eredménye akár (de persze leginkább és legsanszosabban kihalás); mindenképp fel valahogy erre a lehetőségre is fel kell készülni... mivel mai technológia szerint és a belátható időn belül sem létezik krio álom ugyebár, a hibernáció semmi változata, ami az űr sci-fi-kben, ezért sacc per kb száz éven belül nyilván abban kell gondolkoznunk, hogy valami extrém sebességet (pl napvitorla,mely technológia már félig-meddig létezik) elérve, sok sok generáció, évezredeken át fenntartva a hajót, elér a másik naprendszerbe, az új bolygóra (másik kérdés hogy ott várja-e valaki és az hogy fogadja, a betolakodókat ugyebár), ez alatt viszont az elkorcsosulás mutálódás igen sanszos, ezért be kell valahogy erre is építeni egy önvédelmi mechanizmust, akár AI, mely felismeri a bajt és jobb híján inkább likvidálja az egész utazó populációt, mintsem valami torz korcs mutánssá váljon az emberi kolónia...
Azonban kutatások egyre közelebb kerülnek a térugráshoz is, már részecske szinten megtörtént, és reprodukálható... a féreglyukak léte is már szinte biztos... innen csak egy "apró" ugrás hogy teleportáljunk illetve megtörténjen a hiperugrás, azaz féreglyukon át utazzunk... ez az apró ugrás lehet pár évtized, de évezredek is akár, mire kidolgozzuk a biztonságos utazás féreglyukon (már ha lehetséges egyáltalán); de ha sikerül, akkor mit nekünk fényévek... ;)

dr. mesterséges színezék 2017.07.03. 02:35:52

@kiskutyauto: AI a fedélzeten...
Ahogy valaki említette is, a Moore-törvénynek kb. befellegzett: már évek óta nem az áramkörsűrítés, hanem a magok száma jelenti a turbót. Bárhogy is, a hőkibocsátással megbírkózás szabja meg manapság a gépek minimális méretét. Ha az AI-nak sok adatból kell okosodnia, akkor az adatgyűjtésre- és feldolgozásra több többé-kevésbé ugyanolyan dobozt kell fenntartani és összekötni. Egységnyi adatmennyiségnél a spórolás lehetősége adott: rövidebb ideig tanulmányozzuk az adatokat, növelve a hiba lehetőségét. Vagy kevesebb adatot tanulmányozunk, ugyanazt a rizikót vállalva.

Mindegy, vigyünk magunkkal jó optimálisra kitalált mennyiségű dobozt, AI-célra! Már csak az a fontos, hogy helyezzük el jó vastag falak mögött, hogy a fizikai határig hajtott áramkörsűrűség mellett ne firkálja át az adatokat valami kóbor részecske.

Fontos lesz a jó hajtómű, hogy az okos dobozokat és a dobozok falát elindítsa.

Innen nézve már nem akkora anakronizmus, hogy pl. a Curiosity (nem egy észkombájn) kb. 15 évvel korábban bevezetett processzorral indult.

dr. mesterséges színezék 2017.07.03. 02:36:33

@dr. mesterséges színezék: ... és hogy az intelligenciát továbbra is a Föld adja.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2017.07.07. 20:02:49

Hát igen, az emberiségnek a jelenlegi formájában, szervezettségben nem fog kijutni a Naprendszerből. A fizikai és technikai korlátok az exobolygók esetében azt jelentik, h minimum kb. egy 100 éves időablakban kezdődik az indulás, és 500 év alatt a megérkezés egy élhetőnek tűnő exobolygóra. Viszont ilyen időhorizontokon az elsődleges kérdés már nem az, hogy melyik bolygót és hogyan kolonizáljuk, hanem inkább az, hogy mi fog történni az emberi civilizációval.

Vagyis kolonizáció a következő 100-300 éves időablakban csak a Naprendszer bolygói esetében lehetséges. De ilyen időtávon az emberiség sorsa is nehezen jósolható, csakúgy mint a technikai fejlődésé.

paráznabillegető 2017.07.10. 17:27:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: persze, nem rossz az se, sőt, olyan is volt. de mégis valamiért a zászlók jobban beváltak. vajon miért?
ja, hogy a zászló leet egyedi, a kürt meg csak kürt?
jé.

Facebook oldaldoboz

A világunk válaszai

Üdvözlök mindenkit. A blogom a történelemmel foglalkozik. Jó szórakozást!