A világunk válaszai

Történelem, az élet tanítómestere

A spontán emberi öngyulladás - létező jelenség?

Ideje belevetnünk magunkat abba a megmagyarázatlan kérdéskörbe, ami a spontán emberi öngyulladást lengi körbe. Vannak, akik úgy gondolják, hogy létezik ez a jelenség, de vannak, akik pedig ennek az ellenkezőjét hiszik. 

Mielőtt mélyebben belemegyünk a témába, kifejtem nektek, hogy mi is a spontán emberi öngyulladás. 

Ennek a jelenségnek a lényege az, hogy egy éghető anyag, minden külső behatás nélkül lángra lobban. Külön érdemes megemlíteni, hogy az égés lezajlása alatt és után is a helyszín nagy része érintetlen marad. Ez nem minden esetben az emberekre jellemző, ugyanígy, spontán lángra lobbanhat egyéb anyag is. Történt már olyan is, hogy szalma, illetve széna kapott lángra minden ok nélkül. A bejegyzés csupán az emberi öngyulladásról szól. 

 • Az égés után maradhat csont, akár koponya is. De a leggyakoribb jelenség az, hogy a csontok is elhamvadnak
 • Az áldozatoknak sok közös vonása van, ezek közé tartozik az, hogy az égést némán tűrték, az áldozatok többsége 50 év feletti és hogy az áldozatok túlsúlyosak voltak, alkoholt fogyasztottak és dohányoztak.

 

Mi a magyarázata?

Több fajta elmélet létezik, amiket sorra fogunk venni. A spontán emberi öngyulladással kapcsolatban nagyon sok teória született, amikben okolták a túlsúlyt, az alkoholt, a cigarettát, a bélgázokat, a gömbvillámokat, és a geofizikai hatásokat. Kezdjük el ezeket egyenként vizsgálni, hogy megtudhassuk, hogy melyik elmélet állja meg a helyét, és hogy melyik nem.

 

Alkohol

Az alkohollal kapcsolatos elmélet főleg régebben volt ingen népszerű, sőt már elfogadott magyarázat. Ez az elmélet a mai tudásunk szerint nem lehet a végső megoldás. Akik ezt az elméletet részesítik előnyben, azok úgy gondolják, hogy az elfogyasztott alkohol az emberi szervezetben meggyulladhat. 

Ezzel kapcsolatban több probléma is felmerül. A szervezetünk 60%-a vízből áll, itt oldódik fel az elfogyasztott alkohol, ami ennek köszönhetően általában csak hígított formában található meg.

Akik kísérleteztek a meggyújtott alkoholokkal, például arcszesszel, az megfigyelhette, hogy a láng nem a szeszes folyadék felszínén, hanem a szeszes folyadék felett égett. Tegyük fel, hogy a testünkben az oxigén, mert ugye az táplálja az égést, rásegít a véráramban lévő alkoholra, és elkezd égni. 

 • Még ha ég is a testünkben az alkohol, akkor sem tudna annyi hőt produkálni, hogy az belülről felégesse az egész emberi testet.
 • Az égéshez légnemű oxigénre van szükség. Mondanom sem kell, hogy a vérben nincs ilyen. Ha lenne, akkor az buborékok formájában lenne jelen, aminek velejárója a keszonbetegség.

16391.jpg

 

A (robbanó) bélgáz

E szerint az elmélet szerint a spontán emberi öngyulladást a szervezetben felhalmozódó bélgázok okozzák. Az étkezéseink alkalmával két fajta (jelen esetben fontos) gáz termelődik bennünk: a metán levegővel való keveredés után egy apró szikra is elég ahhoz, hogy lángra lobbanjon. A foszfor az pedig a levegővel érintkezve kezd el égni.

Itt csupán az a bökkenő, hogy az ember nagyon sok módon szabadulhat meg a bélgázoktól. Gondolok itt szellentésre, böfögésre és a hasonlókra. 

Ehhez a magyarázathoz van is egy eset:

1967. szeptember 13-án egy hajléktalan férfi, név szerint Robert Francis Bailey kapott lángra. Egy elhagyatott bérházban keresett menedéket, ahol egy idő után nyugovóra tért. Ezek után hirtelen a hasa lángra kapott. Az üvöltésére először a takarító személyzet figyelt fel. Ők értesítették a tűzoltókat, akik öt perc után értek ki a helyszínre, ahol a tűzoltók "megállapították", hogy Francis Bailey ivott és a gyomortartalma az alkohollal keveredve berobbant.

A fent említett esetet nem kellene párhuzamba vonni/vonnom a spontán emberi öngyulladással, hiszen már fent leírtam, hogy a spontán emberi öngyulladás áldozatai az egész tűzesetet némán tűrték. Valószínűbbnek tartom, hogy Francis Bailey akarva, akaratlanul felgyújtotta magát, illetve, hogy ezt pár suhanc tehette.

 

Kanóc effektus

Ez az elmélet David Gee nevéhez fűződik, aki ezt az elképzelést először a BBC 1989-es adásában vettette fel. Az elmélete arról szól, hogy az emberen égő ruhák elpárologtatják az emberi szervezetben lévő vizet, így a faggyúhoz hasonló bőrünk tovább táplálja a tüzet, ami a ruhanemű segítségével égeti el a test 90%-át.

Ez napjainkban a legelfogadottabb elmélet. Ezt egy takaróba csavart disznó testével lehet a legjobban demonstrálni. Az ilyen tesztek kimutatták, hogy az így keletkezett tűz képes elégetni az emberi test nagy részét, de a csontok nem mindig semmisülnek meg.

 

Gömbvillám

E szerint az elmélet szerint a spontán emberi öngyulladást a gömbvillámok okozzák. A gömbvillámok általában viharok közben, egy villám becsapódás után keletkeznek. Az elmélet szerint a gömbvillám egy elektromos kisülést okoz az áldozat közelében, akinek így az összes csontja, szövete elporlad.

A téma szkeptikusai azzal érvelnek, hogy a gömbvillámok nagyon ritkák és hogyha mégis ez okozná a spontán emberi öngyulladást, akkor sem valószínű, hogy ez egy házban történne meg.

 

Pszichés hő elmélet

Ez egy igen érdekes elmélet, miszerint az agynak a hőszabályozó központjában valami "elromlik", és ez okozza a spontán emberi öngyulladás folyamatát. Ezzel az elmélettel is számos probléma akad.

Ha a vér hőmérséklete emelkedik, akkor a testünk elkezdi magát hűteni. Ha a vér hőmérséklete lehűl, akkor pedig működésbe lép az önmelegítő folyamat. Ha magas lázunk van, akkor meghalhatunk egy bizonyos hőfok felett. De ha a lázzal sújtott személy ember meghal, akkor az életfunkciói is leállnak. Ha pedig leállnak, akkor a teste nem képes további hőt termelni, hiszen egy hulla kihűl, nem pedig lángra lobban.

 

Láncreakció elmélet

Ennek az elméletnek a lényege az, hogy a világegyetemben sok, nagyon apró, nagy sebességű atom van, ezeknek neve is van, a piritron. Ezek a kis atomok néha-néha neki mennek a mi sejtjeinknek, ezzel együtt az atomjainknak is. Az összeütközés pedig egy nukleáris(!) láncreakciót hoz létre, amitől az emberi test elég.

 

Matematikai magyarázat

A matematikai magyarázat úgy fogalmaz, hogy a spontán emberi öngyulladás kapcsolatban áll a geofizikai hatásokkal. Az R.I.I.K.O. Journal 1994-es számában doktor A. M Davie kifejtette, hogy katonai térképeken tanulmányozta a spontán emberi öngyulladás helyszíneit. 

Azt állítja, hogy létezik egy olyan képlet, amivel az emberi öngyulladások helyszíneit előre meg lehet "jósolni". 

 

Vallás

Ha hihetünk a vallási csoportoknak, akkor a spontán emberi öngyulladást azok szenvedik/szenvedték el, akik Isten szemében bűnt követtek el. Ergo a spontán emberi öngyulladás áldozatait a pokol tüze égette el.

 

Erős huzat

Ez az elmélet a kanóc elmélettel van összefüggésben, mert az elmélet hívői úgy gondolják, hogy az eredetileg égő emberi testet a kémények vagy a nyílászárók huzata erősíti fel, így válik az öngyulladás olyan erőssé, hogy még a csontokat is képes elhamvasztani ilyen rövid időn belül.

ongyulladas_3.JPG

 

És most jöjjenek az esetek:

 • 1938. júliusában egy idős hölgy, Mrs. Mary Carpenter egy kis kikapcsolódásra vágyott, ezért rész vett egy hajókiránduláson. Ezen a kiruccanáson viszont egy igencsak spontán dolog történt vele, kigyulladt. Az egész testéből csupán pár dekagrammnyi hamu maradt.
 • 1951. július 2-án Floridában, St. Petersburgben egy igencsak különös látvány fogadta a ház főbérlőjét. Egy üzenetet akart átadni az 67 éves áldozatnak, (a bérlőjének) Mary Ressernek, mikor hamuvá égve talált rá. Csupán a mája, a lába és a koponyája maradt meg. Ezt az esetet a sok ép maradvány teszi roppant érdekessé.
 • 1966. december 5-én Pennsylvaniában hamuvá égve találtak rá a 92 éves dr. John Irving Bentley földi maradványaira, ami csak egy elszenesedett láb és egy kupac hamu volt.
 • 1985-ben Észak-Angliában Jacqueline Fitzsimons az iskolájában két tanóra közötti szünetben minden látható ok nélkül lángra kapott. Ezt az esetet több iskolástársa is alátámasztja, hiszen előttük kezdett el égni a teste.
 • 1986-ban március 26-án George Mott nyugalmazott tűzoltó épp a lefekvéshez készült, lefürdött, átöltözött pizsamába és bevette a gyógyszereit, majd lefeküdt az ágyába. Elvileg láncdohányos volt, de erről a vélemények megoszlanak. Volt, aki szerint leszokott, volt aki szerint leszokni készült, volt aki szerint nem szokott le. Feltételezhető, hogy Mott rágyújtott az ágyában, majd az álmosság, vagy a gyógyszerek miatt elaludt. Itt jön képbe a kanóc effektus, amivel magyarázható az, hogy miért nem égett le a szoba többi része. Vagyis a takaróval, ruhaneművel körbetekert emberi test hasonlít egy gyertyára. A megolvadt zsírunkat és a faggyút felszívja a ruha és ez ég el. Így maradhatott George Mott (eredetileg 80 kilós testéből) csupán 1,5 kiló hamu és csont.

 

george-mott2.jpg

(George Mott) 

 

 • 1987. december 27-én Folkestone-ban Barry Sudán a konyhájában lángra kapott. A testéből csak a lábai és a csontjai maradtak meg. Barry Sudan a konyha olyan részén kapott lángra, ahol erősen illékony anyagok voltak. Mégis, ezek az anyagok/tárgyak nem kaptak lángra.
 • 1990-ben Tong Tangjiang szülei halálra rémültek. Az ötéves kisfiuk meggyulladt és a nekik kellett ezt a tüzet eloltaniuk. A szülők ezután kórházba vitték gyermeküket, ahol még párszor elkezdett füstölni.
 • 2002-ben, Belgiumban Adele Waldack a családjával meglátogatta a tengerpartot és a visszafelé vezető úton a combja lángra kapott. Waldicket nem emésztették fel a lángok, csupán másod-harmad fokú égési sebeket szerzett. A családja elmondása szerint a lángok mesebeli, kék színűek voltak. 

 

Szerintetek mi az oka a spontán emberi öngyulladásnak?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atudasforrasa.blog.hu/api/trackback/id/tr7112677409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

A világunk válaszai

Üdvözlök mindenkit. A blogom a történelemmel foglalkozik. Jó szórakozást!